Kako su se solarni paneli razvijali tokom vremena?

Prana
3/3/2023

Solarni paneli postoje već dugo vremena, ali su tek nedavno postali popularna opcija za napajanje i grijanje kuća i preduzeća. U ovom blogu ćemo prikazati historiju solarnih panela, kako su solarni paneli evoluirali tokom vremena.

Najranija upotreba solarnih panela datira još od 1767. godine, kada je švicarski naučnik Horace de Saussure koristio solarne panele za zagrijavanje vode.

Međutim, tek 1839. godine francuski fizičar Alexandre Edmond Becquerel otkriva fotonaponski efekat, proces kojim solarni paneli pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju.

Slika solarnog panela

Tek početkom 1900-ih solarni paneli se počinju koristiti komercijalno. Godine 1954. Bell Labs je stvorio prvu silikonsku solarnu ćeliju, koja je bila mnogo efikasnija od ranijih verzija.

Ovaj proboj doveo je do brzog porasta upotrebe solarnih panela za razne primjene, uključujući napajanje svemirskih letjelica i domova.

Sedamdesetih godina, naftna kriza i zabrinutost zbog zagađenja zraka doveli su do povećanja ulaganja u solarnu energiju.

Kao rezultat toga, napravljen je značajan napredak u tehnologiji solarnih panela, čineći ih efikasnijim i jeftinijim.

Godine 1976. u Kaliforniji je izgrađena prva elektrana na svijetu "Mega-vat". Danas samo u Sjedinjenim Državama postoji više od milion solarnih instalacija.

Odabir solarnog panela

Solarni paneli su prešli dug put od svojih skromnih početaka 1700-ih godina.

Zahvaljujući kontinuiranim inovacijama i poboljšanjima efikasnosti, solarni paneli su postali održiva opcija za napajanje domova i preduzeća širom svijeta. S obzirom na to da troškovi instalacije i dalje opadaju i vladini poticaji su dostupni u mnogim zemljama, nikada nije bilo bolje vrijeme za korištenje solarne energije!

Postavljeni solarni paneli

Započnite s nama vaš put ka obnovljivim izvorima energije.

Jednostavno napravite budžet vašeg solarnog potencijala i naš tim eksperata će vam se javiti s optimalnim rješenjem za vaše potrebe.

Light logo
Prana je osnovana sa ciljem pružanja najkvalitetnijih usluga i rješenja za razvojne projekte naših klijenata uz istovremenu optimizaciju troškova izgradnjom fotonaponskih elektrana i ugradnjom solarnih panela.
© 2023 Prana | Solar system solutions