Toplotne pumpe

Prana
3/3/2023

Toplotna pumpa je jedini sistem grijanja koji može grijati i hladiti, pritom osiguravajući savršenu temperaturu u bilo kojim vremenskim uslovima. Zimi, čak i sa vanjskim temperaturama do minus 25 C, toplotna pumpa može osigurati da u kući niko ne osjeća hladnoću.

Sa maksimalnim polaznim temperaturama do 65°C toplotnu pumpu je moguće kombinovati sa podnim grijanjem, radijatorima, kao i ventilokonvektorima koji osiguravaju aktivno hlađenje u ljetnom periodu.

Izvlačenjem potrebne toplote iz zraka, zemlje ili podzemne vode i aktivnim dovođenjem temperature na željenu razinu pomoću kompresora u rashladnom krugu, Vašem prostoru je osigurano grijanje, hlađenje I priprema tople sanitarne vode. Budućnost sistema grijanja i hlađenja krije se u toplotnim pumpama.

Do 80% energije koja je potrebna za grijanje i pripremu tople potrošne vode dobiva se iz prirodnog okruženja, odnosno iz obnovljivih izvora energije.

Zrak - voda

Dimplex toplotne pumpe zrak-voda koriste izvor energije koji ne morate prvo dodirnuti ili vidjeti. Budući da je zrak dostupan svugdje i besplatan u neograničenim količinama, troškovi instalacije i ulaganja su niski, a uređaje možete lako instalirati.

Vanjski zrak se usisava preko ventilatora kako bi mu se uzela toplota. Reverzibilni modeli takoder mogu pružiti osvježavajuće hiadenje ljeti kada je smjer cirkulacije obrnut.

Toplotna pumpa moze raditi tokom cijele godine od plus 43 do minus 25 stepeni. Sve što čujete je tihi povjetarac: Dimplex tehnologija razvijena u zvučnom laboratoriju smanjuje razinu buke na minimum – a posebno filtrira dosadne frekvencije. Bilo da se instalira u zatvorenom ili vanjskom prostoru: Dimplex toplotne pumpe zrak / voda zagrijavaju (ili hlade) tiho, ekonomično i na ekološki prihvatijiv način.

Zemlja - voda

Ovisno o veličini i karakteristikama nekretnine, toplotu pohranjenu u tlu apsorbuju sonde koje prodiru i do 100 metara u zemlju. Koliko trebate bušiti ovisi o vašim potrebama za grijanjem i vodljivosti tla.

Ako je imanje dovoljno veliko, energenti (generirani kišom i suncem) mogu se skupljati i kolektorima, koji su smješteni ispod linije smrzavanja.

Maksimalne performanse, niski radni troškovi i fleksibilnost u primjeni: Naše toplotne pumpe  zemlja/voda ne samo da zagrijavaju i proizvode potrošnu toplu vodu za kućanstvo nego su idealne i za pasivno i, ovisno o modelu, aktivno hladenje ljeti.

Voda - voda

Najučinkovitiji sistem toplotne pumpe.

Budući da je i u najhladnijim danima temperatura podzemne vode konstantna na oko 10 ° C, stvaranje toplote ne mora nadoknaditi klimatske oscilacije.

Podzemna voda mora biti dostupna u dovoljnoj količini, temperaturi, kvaliteti i ne smije biti previše duboka.

Inovativni spiralni isparivač od nehrđajućeg čelika čini jedinice jedinstveno robusnim – mogu se koristiti praktički neovisno o kvaliteti vode. Ljeti ova tehnologija može pasivno hladiti na posebno štedljiv način.

Uz Dimplexove voda-voda toplotne pumpe upoznajte spoj nevjerovatne snage i visoke energetske efikasnosti uređaja.

Započnite s nama vaš put ka obnovljivim izvorima energije.

Jednostavno napravite budžet vašeg solarnog potencijala i naš tim eksperata će vam se javiti s optimalnim rješenjem za vaše potrebe.

Light logo
Prana je osnovana sa ciljem pružanja najkvalitetnijih usluga i rješenja za razvojne projekte naših klijenata uz istovremenu optimizaciju troškova izgradnjom fotonaponskih elektrana i ugradnjom solarnih panela.
© 2023 Prana | Solar system solutions