Vrste solarnih panela - koji je solarni panel najbolji izbor?

Prana
3/3/2023

Solarni paneli se sve više koriste kao održiva opcija za proizvodnju energije iz čistih, obnovljivih izvora energije. Dostupno je nekoliko vrsta solarnih panela, međutim navest ćemo tri osnovne vrste:

- Monokristalni solarni paneli

- Polikristalni solarni paneli

- Tankoslojni solarni paneli

Svaka vrsta solarnih panela ima zaseban skup osobina zbog kojih bolje odgovaraju određenim solarnim projektima. U nastavku ćemo obraditi svaku ponaosob.

Monokristalni solarni paneli

Najpopularnija vrsta solarnih panela koji se danas koriste u krovnim solarnim instalacijama (postavkama). Razlog njihove popularnosti, pored efikasnosti, leži i u estetici, obzirom da solarne ćelije u monokristalnim panelima ne remete vanjski izgled doma, čak šta više, vaš krov čine ljepšim i modernijim. Ime su dobili po načinu izrade budući da svaka od pojedinačnih solarnih ćelija sadrži silicijumsku pločicu koja je izrađena od jednog kristala silicujuma.

Samim time, elektroni mogu lakše prolaziti kroz ćeliju, što ovu vrstu solarnih panela čini učinkovitijom od ostalih vrsta solarnih panela. Učinkovitost monokristalnog solarnog panela kreće se od 17% do 22%, a ogleda se u činjenici da je za postizanje određenog energetskog kapaciteta potrebno manje prostora, nego što je to slučaj sa polikristalnim ili tankoslojnim solarnim panelima.

Drugim riječima da biste proizveli jednaku količinu energije, kao recimo sa polikristalnim solarnim panelima, potrebno vam je mnogo manje monokristalnih solarnih panela u vašem solarnom elektroenergetskom sistemu, što ih čini idealnim za domaćinstva koja imaju ograničen krovni prostor.

Monokristalni solarni panel

Polikristalni solarni paneli

Popularni su među vlasnicima domaćinstava koji imaju ograničen budžet, obzirom da su cjenovno prihvatljiviji od monokristalnih solarnih panela. Proizvode se jednako kao i monokristalni solarni paneli, dakle krstal sjeme se stavlja u rastopljeni silicijum, međutim umjesto da se kristal sjeme izvuče, cijela posuda sa silicijumom se hladi, što dovodi do stvaranja više kristala.

Upravo taj veći broj kristala panelima daje plavkastu boju koja je mnogima odbojna i ne tako estetski prihvatljiva kao što je slučaj kod monokristalnih solarnih panela, čiji jednoobrazni crni izgled krovu daje eleganciju i otmjenost. Zbog većeg broja kristala silicijuma u svakoj ćeliji protok elektrona je otežan, pa je nivo učinkovitosti polikristalnih solarnih panela niži od monokristalnih. Učinkovitost polikristalnih solarnih panela kreće se od 15% do 17%.

Međutim, kako se solarna tehnologija i proizvodnja povećala, zahvaljujući novim tehnologijama, polikristalni paneli su danas po učinkovitosti mnogo bliži monokristalnim solarnim panelima nego što su bili u prošlosti.

Polikristalni solarni panel

Tankoslojni/amorfni solarni paneli

Potpuno se razlikuju od monokristalnih i polikristalnih solarnih panela. U potpunosti su crni, bez okvira silicijumskih ćelija koji se vide na površini kristalnih solarnih panela. Tankoslojni solarni paneli su tanji i fleksibilniji, što ih čini jednostavnijim za postavljanje, međutim imaju izuzetno nisku učinkovitost i kratak vijek trajanja.

Ova vrsta panela se uglavnom koristi u velikim solarnim sistemima, poput komunalnih ili industrijskih solarnih sistema, upravo zbog nižeg nivoa njihove učinkovitosti gdje se može ugraditi više panela kako bi se zadovoljile potrebe za energijom. Izrađuju se taloženjem tankog sloja fotonaponske supstance na čvrstu površinu, kao što je staklo.

I iako su istraživači prototipovima tankoslojnih panela postigli njegovu učinkovitost od 23,4%, komercijalno dostupni tankoslojni paneli imaju učinkovitost u rasponu od 10 – 13%. Drugim riječima, da biste proizveli jednaku količinu električne energije kao sa monokristalnim ili polikristalnim solarnim panelima, potrebno je postaviti mnogo više tankoslojnih panela, zbog čega ova vrsta panela zapravo nema upotrebu kod kućnih postavki gdje je prostor ograničen.

Amorfni solarni panel

Započnite s nama vaš put ka obnovljivim izvorima energije.

Jednostavno napravite budžet vašeg solarnog potencijala i naš tim eksperata će vam se javiti s optimalnim rješenjem za vaše potrebe.

Light logo
Prana je osnovana sa ciljem pružanja najkvalitetnijih usluga i rješenja za razvojne projekte naših klijenata uz istovremenu optimizaciju troškova izgradnjom fotonaponskih elektrana i ugradnjom solarnih panela.
© 2023 Prana | Solar system solutions