Zašto je potrebno čistiti solarne panele i kako ih čistimo?

Prana
3/3/2023

Da bi solarni paneli radili sa maksimalnim performansama, moraju biti u besprijekorno čistom stanju.

Sama kiša nije dovoljna da očisti panele. Dodatno, ako se paneli ne čiste redovno na samim panelima se pojavljuju tzv. hotspotovi, čime se dugoročno smanjuje proizvodna snaga Vaših solarnih panela te oni nakon nekog vremena zahtijevaju i zamjenu. Slijedeći problem je što su u našoj regiji počele padati i kiše koje nose pijesak iz pustinja čime sama kiša, umjesto da barem malo očisti panel, dodatno ga zaprlja.

Čišćenjem solarnih panela produžavamo njihov životni vijek, povećavamo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora što direktno pridonosi brizi za naš okoliš.

Koliko često biste trebali čistiti svoje solarne panele?

Većina dobavljača i prodavača solarnih panela preporučuje čišćenje solarnih panela svakih šest mjeseci, a najbolje vrijeme za čišćenje je kasno proljeće i kasna jesen.

Ali to uvelike ovisi o Vašoj lokaciji. Na primjer, ako se nalazite u području s puno prašine i vjetra, solarne panele je potrebno čistiti češće. Međutim, ukoliko živite u području gdje češće pada kiša, razdoblja između čišćenja mogu biti dulja. U svakom slučaju, kada imate pad u proizvodnji energije, možda biste trebali provjeriti jesu li Vaši solarni paneli prljavi.

Kada treba čistiti solarne panele i da li je potrebno isključiti solarne panele radi čišćenja?

Paneli se čiste na oblačan dan, preporuka je ujutro ili kasno poslijepodne kako bi se spriječilo da proizvodi za čišćenje ostave više ostataka na panelu i na taj način smanje potencijal panela, te kako biste sačuvali Vaše solarne panele obzirom da se u procesu čišćenja koristi hladna voda koja može oštetiti solarni panel ukoliko je ploča vruća odnosno užarena. Vodite računa o tome da sistem solarnih panela prije procesa čišćenja treba biti isključen.

Tek nakon što isključite solarne panele može se pristupiti ukljanjanju prljavštine i nečistoća sa Vašeg sistema.

Kako čistimo solarne panele?

Naše rješenje za čišćenje je upotreba robota za čišćenje. Čišćenje se može obaviti samo upotrebom rotirajućih četki ako se radi o manjem onečišćenju ili upotrebom četki i vode. Može se koristiti više tipova četki, ovisno o stepenu onečišćenja. Ukoliko je Vaše solarne panele potrebno očistiti, stručan i kvalificiran Prana tim će to obaviti umjesto Vas, budite slobodni da nas kontaktirate.

Što NE raditi pri čišćenju solarnih panela?

Ukoliko ste odlučili samostalno ukloniti manje fleke i zapljanja, nikako nemojte koristiti abrazivna sredstva, nego samo vodu i sapunicu, pri čemu se često zna dešavati da “tvrda” voda iz našeg vododvodnog sistema ostavi fleke na panelima nakon sušenja, što bi moglo smanjiti potencijal Vaših panela. Jednako tako, solarne panele nikako ne treba čistiti vodom koja je pod jakim pritiskom, kao ni hladnom vodom jer nagla promjena temperature može uzrokovati pucanje zaštitnog staklenog sloja.  Stoga su preporuke da, kada primjetite da se desio pad u proizvodnji energije koji je uzrokovan onečišćenjem Vaših panela, angažujete stručne i kvalificirane osobe sa odgovarajućom obukom za sigurnost i opremom za čišćenje solarnih panela kako se paneli ne bi oštetili i/ili uništili.

Započnite s nama vaš put ka obnovljivim izvorima energije.

Jednostavno napravite budžet vašeg solarnog potencijala i naš tim eksperata će vam se javiti s optimalnim rješenjem za vaše potrebe.

Light logo
Prana je osnovana sa ciljem pružanja najkvalitetnijih usluga i rješenja za razvojne projekte naših klijenata uz istovremenu optimizaciju troškova izgradnjom fotonaponskih elektrana i ugradnjom solarnih panela.
© 2023 Prana | Solar system solutions